Stora internationella tävlingar inom motocross

Motocross är en väldigt intensiv och fartfylld motorsport som har massor av fans i hela världen. Det är allt ifrån mindre barn till äldre personer. Det börjar även bli allt vanligare att tjejer kör motocross. Det finns tävlingar inom motocross över hela världen och vissa är så framgångsrika att de kan försörja sig på detta. Inom motocross finns det två stora mästerskap. Världens största är det internationella motorcykelförbundet FIM:s världsmästerskap, där det är en serie med 18 lopp och deltagarna får poäng under hela VM-säsongen. I dagens läge har VM fyra klasser; 250 kubik, 450 kubik, 650 kubik samt en klass för damerna. Sverige ligger trea med att ha vunnit VM-titlar då de sammanlagt har vunnit 17 stycken. Den största amerikanska motocross tävlingen kallas AMA motocross Championchip och upplägget liknar VM. Denna har tre klasser; 250 kubik, 450 kubik samt en damklass. Denna serie körs i 12 lopp med start i maj och fram till augusti.

VM i Sverige

Den 12 augusti 2018 skulle VM för motocross ha gått av stapeln i Sverige. Tyvärr blir det ett inställt VM i Uddevalla då Uddevalla kommun har beslutat att dra in stödet till tävlingen och den ekonomiska risken blir därmed för stor för den arrangerade klubben BMK Uddevalla. Uddevalla kommun skulle ha stått för 50-60 % av kostnaden och utan detta bidrag finns inte ekonomin säger den tidigare arrangörsklubben. Eftersom de har beslutat att ställa in MX GP så kommer även EMX125 och EMX250 att ställas in. Beslutet om att ställa in tävlingarna togs den 16 januari 2018. Det är många som påverkas och är missnöjda med beslutet och många tycker självklart också att det är väldigt tråkigt. Det är nu osäkert om vi någonsin kommer få se VM i motocross i Sverige igen. BMK Uddevalla tycker att detta arrangemang för VM motocross är väldigt viktig då det är Skandinaviens enda arrangerade VM i motocross som dessutom bidrar till att besöksnäringen ökar samt att Uddevalla blir känt världen över just för VM tävlingen.

Andra tävlingar i Sverige

Även om vi tyvärr inte kommer att få se VM i motocross i Sverige i år så finns det andra intressanta tävlingar som är planerade. MXSM kommer att arrangeras av Landskrona MK, Vissefjärda CK, Linköpings MS, AMF Årsunda, Västerås MK, Uppsala MK och Varbergs MK från april till september. Junior-SM kommer att arrangeras av Katrineholm MCC, Rödeby CK, Örebro MK och falKöping MK med första tävlingarna i april och fram till och med september. Sedan har vi Sverige cupen som kommer att ske mellan april och augusti och kommer att arrangeras av SMK Kristianstad, Katrineholm MCC, Rödeby CK, Örebro MK och Limhamns MK. Även andra intressanta tävlingar såsom ungdoms-SM, SM Sprintcross, Lag-SM samt RM Veteran kommer att arrangeras under månaderna maj till september. Under motocross tävlingarna används det mycket olika typer av kläder för att göra reklam för olika märken. Dessa snygga kläder från danska Samsoe Samsoe kan starkt rekommenderas.