Sidvagnsmotocross

Sidvagnsmotocross är en gren inom motorcrossen och är egentligen precis vad det låter, en motorcross som har en sidovagn. Den första svenska mästerskapstävlingen inom området kördes redan år 1966 och har sedan dess kört varje år. I perioder har det varit samma killar som stått på prispallen år efter år, hittills har ingen tjej varit med och tagit en SM medalj. Ekipaget i en sidvagnsmotocross består dels av föraren och burkslaven som sitter i sidovagnen. Här handlar det mycket om att vara ett sammansvetsat par som tänker på samma sätt runt hela banan. Då crossen har ett tredje hjul i och med vagnen så kan man inte luta cykeln så som man normalt gör utan då gäller det att burkslaven är med. Den hjälper till genom att burka, det vill säga luta sig ut över sidovagnen och förflytta tyngdpunkten så att man ska ta sig igenom kurva efter kurva på banan.

Sidvagnsmotocross är spännande

Den som vill läsa mer detaljer om sporten kan klicka sig in på Svenska motorcykel- och snöskoterförbundets hemsida och fördjupa sig inom området. Sporten ingår in svenska motorcykel- och snöskoterförbundet och följer således också regler som kommer från förbundet. Sedan år 1980 har det ordnats världsmästerskap inom sporten. Det finns både två- och fyrtaktare när det kommer till själva motorcykeln, men fyrtaktare är absolut vanligast. Motorcyklarna brukar ligga på mellan 500-600 cc. Här handlar det inte alltid om att ha den motorcykel med flest hästkrafter utan vad man själv trivs bäst med. En sak som man kanske inte tänker på som åskåkare är att det krävs en mycket hög fysik för att klara av att köra en sidvangsmotocross. Dels för burkslaven så klart som hänger ut på de mest spektakulära sätt i farten men också från föraren som ändå ska mäkta med att få runt cykeln på banan. Det är tungt och krävs både muskler och en mycket bra kondition. Förutom de fysiska egenskaper krävs ett mycket bra och tydligt samarbete mellan ekipaget.

Kör sidvagnsmotocross säkert

En sak som är mycket viktigt är att försäkringar är en självklarhet för de som både tränar och tävlar i sidvagnsmotocross. Det får man genom att lösa medlemskap i förbundet och kan köra säkert ifall att olyckan skulle vara framme. Man kör i hög fart och under tävling kanske man taggar till och försöker göra det lilla extra för att kamma hem vinsten. Oavsett kan olyckor hända och då ska man veta att både jag som person och mina materiella saker är skyddade. Man ska inte vara rädd för att en olycka ska hända, det kan hända när som helst ändå. Sidvagnsmotocross är en sport för den som älskar hög fart och är bra på att samarbeta med andra människor. Om man är nyfiken och vill testa på kan man gå in på förbundets hemsida och se vart närmaste förening finns. Nya förare tas emot med öppna armar då det är en sport med få men trogna anhängare.