Världsmästerskapen i motocross

Världsmästerskapen i motocross heter officiellt FIM Motocross World Championship. FIM står för Fédération Internationale de Motocyclisme, som är det internationella motorcykelförbundet. Förutom att sanktionera världsmästerskapen i de stora motorcykelsporterna arrangerar FIM även internationella träffar för motorcyklister.

Det går att tävla i två olika klasser i mästerskapen: MX1 och MX2. Klassindelningarna har att göra med storleken på motorn, där MX1 är klassen för de mest kraftfulla motorerna. Tävlingen är indelad i 18 olika event, och under dessa körs ett race på 30 minuter plus två varv per motocross.

För tillfället är Belgien det överlägset mest framgångsrika landet i sporten, med sammanlagt 52 vinster i de olika klasserna under världsmästerskapen. Sverige ligger dock även vi i toppen på vår fjärdeplats, med sammanlagt 16 vinster, efter Italien (22 vinster) och Frankrike (21 vinster). Några av de mest framgångsrika svenska förarna är Bill Nilsson, Sten Lundin och Rolf Tibblin.

Om du inte har möjlighet att åka och se på världsmästerskapen, men du ändå vill uppleva lite av publikstödet som deltagarna i mästerskapen får, kan du se till att bygga en stor läktare vid din lokala motocrossbana. Du hittar allt material du behöver för bygget hos Skånska byggvaror, och förhoppningsvis kan du få hjälp från andra i klubben med själva arbetet. Sedan kan klubben ordna ett eget mästerskap, men stort publikpådrag.