Motocross – en riktig folkfest

Vad är egentligen bättre ingredienser för att skapa folkfest än spänning, fart, tävling och adrenalin? Allt detta bjuder motocross på och det är så klart anledningen till att sporten vuxit sig stor även som publiksport. Svensk motocross står sig riktigt bra på den internationella scenen och mycket tyder på att intresset för grenen kommer att fortsätta öka bland svenskar.

Spektakulär show

Motorsporten bjuder generellt på element som till mycket bidrar till publikupplevelse oavsett vilken gren det gäller, men motocross sticker ut med sina spektakulära inslag. Här bjuds publiken på mer än bara tävlingsstämning. Vad sägs om höga hopp, dessutom i riktigt hög hastighet? Eller tighta dueller där sanden eller gruset sprutar i takt med hojjarnas motoriska racing-ljud. Det krävs teknik, fysisk kondition och en rejäl dos med mod för att ge sig ut på motocross-sadeln. Att uppleva en motocross-tävling är därför en imponerande tillställning där förarnas skicklighet konstant demonstreras.

Motocross-tävlingar är ofta ett längre event så det är bara att ta med picnic och ett gott humör så är dagen spikad. Varför inte heja fram din favorit genom att dricka kaffet ur en peppande mugg med tryck på din favorit? Det gäller att gå hela vägen in när det kommer till motocross!

En utvecklande sport

En annan intressant aspekt med motocross som just publiksport är det faktum att vi under de senaste decennierna kunnat se hur nya motordiscipliner utvecklats ur motocross-grenen. ATV, Supercross, Sidecarcross och SuperMoto är några exempel på grenar som idag lockar stor publik till tävlingar och event. I USA genererar de här grenarna dessutom stora intäkter i form av mäktiga event och tävlingar i arenor som tar in tusentals besökare. Det är upplevelsen och den fartfyllda stämningen som på något sätt kickar igång adrenalinet även hos publiken. Du kommer inte vara ensam om att sätta kaffet i halsen när motocross-förarna bjuder på show!

Även ungdomsverksamheten växer inom motocross i Sverige där du inte bara kan uppleva sporten vår- och sommartid utan dessutom på tävlingar med isbana som underlag vintertid. Det finns även inomhushallar som bjuder in till diverse motocross-tävlingar under den tid på året klimatet inte riktigt synkar med sporten.

Supportrar och folkfest

Motocross kanske för många känns avlägset att jämföra med exempelvis fotboll. Faktum är dock att sporterna till mycket påminner om varandra; åtminstone om vi fokuserar på supportrar och festen kring en tävling. Antalet supportrar är må hända i det stora hela inte lika många som inom fotboll som är världens största sport, men stödet är minst lika passionerat. Ta exempelvis Sveriges egna SM som här senast 2018 blev en folkfest utan dess like. En av deltävlingarna avgjordes i Rövaredalen – en klassisk Speedway-bana i Vissefjärda. Stämningen var pulserande från start till slut och var ett tydligt bevis för att motocross är en publiksport att räkna med framöver!