Godkända optimeringar: Det här får du göra på din motorcykel innan tävling

Vi ska ta en närmre titt på motorsporten och då främst tävlingar med motorcykel. Dina verktyg i tävlingen är du själv, din mekaniker och din motorcykel som du självklart vill ska vara i så bra skick som möjligt. Det kan vara frestande att göra egna förbättringar för att få ut så mycket som möjligt ur sin motorcykel men det finns regler du måste följa för att få delta. Ta motocross exempelvis där du måste hålla dig inom bestämda riktlinjer gällande såväl hjulstorlek som förgasare och huvudram. Något du får modifiera är dämpare, fjädring, avgassystem och styrstång. Reglerna säger dock att dessa bara för anpassas utefter förarens fysiska förutsättningar. Att trimma ditt motorfordon är inte tillåtet i seriösa motocrosstävlingar vilket inte har hindrat människor från att försöka. För att komma till bukt med sådant finns inspektörer på plats som kan gå igenom fordonen för att försäkra sig om att de håller sig till de regler som gäller.

Tjejer i en egen motorklass för sig.

Att tjejer satsar på motocross är idag inte helt ovanligt. Precis som på många andra områden tar kvinnorna för sig även här. Inom motocrossen har de en egen klass och det finns även nationella tävlingar för enbart kvinnor. Svemo arrangerar dessutom Women Camp, ett motocross-läger för kvinnor där sådant som består av två dagars träning. Där får tjejer slipa på sina kunskaper och får samtidigt chansen att träffa nya vänner som de redan har något gemensamt med. Om du eller någon du känner är intresserad av att delta i ett sådant träningsläger hittar du all information du behöver på Svenska motorcykel- och snöskoterförbundets hemsida Där annonseras de datum som gäller för tävlingarna och du hittar också uppgifter för anmälan och betalning. Den som dessutom är intresserad av att börja tävla inom motocrossen kan hitta mer information om tävlingar, både för kvinnor och för män. Det går också att hitta information om de olika klasserna och fordonen. Passa också på att läsa om licensprocessen samt reglerna kring de olika motorsporterna och dess tävlingar.

Varför inte ta chansen att prova?

Har du alltid undrat hur det är att köra motocross? Kanske tvekar du och tänker att “motocross är för farligt, det är inget för mig”? Helt fel. Motocross är till för alla- ung som gammal, kvinna som man. Det finns flera olika klasser inom motocross som till exempel 50cc, 85cc och Quad. Så hur lär man sig att köra motocross och vart lär man sig teorin och reglerna kring vad man får göra på en motorcykel innan en tävling? Detta kan du ta reda på genom att kontakta det svenska motocrossförbundet (Swemo). Förbundet har sitt högsäte i Norrköping, men det finns närmare 500 klubbar runt om i landet som är anknutna till förbundet hos vilka man kan lära sig om motorsporten. Där kan du också få mer information om vilka förändringar du får göra på din motorcykel innan du tävlar. dieseltrim är till exempel inte tillåtet inom vissa motorsporter men kan vara möjlig inom andra ramar. Var noga med att veta vad som gäller innan du börjar skruva.