Motocross – Vilken utrustning behöver du?

Känner du någon som är intresserad av att testa på cross? Kanske är det du själv som vill börja köra eller så har du ett barn eller vän som är intresserad av sporten. Som nybörjare och novis inom ämnet kan det vara svårt att veta vad det är som krävs, speciellt när det kommer till utrustning. Visst är man väl medveten om att man kommer behöva en motocross, men vad krävs mer än så?

Vi ska vara ärliga och säga att det är en hel del utrustning som du faktiskt kommer att behöva. Utrustningen kommer i form av kläder, men även olika typer av skydd. Det är lätt att man känner sig lite överväldigande när det kommer till kostnaderna för de produkter som kommer att krävas. Utöver motocrosscykeln så kommer du också att behöva reservdelar, utrustning till dig, bensin och mycket mer. På så sätt kan man tveklöst säga att motocross är en dyrare sport än många tror.

Vilken utrustning kommer du att behöva?

Så vad är det då för utrustning som du själv kommer att behöva? Till att börja med behöver du ha en bra och tålig crosshjälm. Är du ute efter en snygg elmoped så krävs inte samma typ av hjälm, men även här behöver du skydda dig. Hjälmen bör du aldrig köpa begagnad. Det finns risk för att den har varit med om en hel del smällar och då kommer den inte att skydda dig lika bra.

Utöver hjälm ska du även se till att ha ett par crossglasögon, ett nackskydd om du önskar, en crosströja, handskar, crossbyxor och crosstövlar. De här produkterna, utöver hjälmen, är dock enbart kläder. När det kommer till kroppsskydd behöver du också se till att ha nedanstående:

  • Bra och tåliga armbågsskydd för ändamålet
  • Bröstskydd och axelskydd
  • Ett skydd för rygg och ryggrad
  • Njurbälte
  • Knäskydd eller fulla benskydd

Som tidigare nämnt bör du aldrig köpa en hjälm begagnat, men när det kommer till annan typ av skyddsutrustning och kläder så kan detta vara ett riktigt bra alternativ. Se till att du väljer skydd som är hela och rena. Det är naturligtvis viktigt och avgörande för hur bra de kommer att skydda dig. Du kan använda dig av vanliga annonssidor eller så vänder du dig till en annonssajt som riktar sig specifikt till motocross-fantaster.

Prova skydden innan du köper

Oavsett om du besöker en butik eller om du köper via en privatperson så är det otroligt viktigt att du väljer skydd i rätt storlek. Du bör därför alltid se till att du testar all den utrustning som du vill ha med dig hem. Du kan också besöka en butik för att få hjälp att prova och på så sätt veta vilken storlek du behöver. Sen kan du fortsätta shoppandet på annonssajter.