Om minicross
Minicrossen är en gren av motocross, men är en mycket nyetablerad variant av sporten som förr hade namnet fiddy. Den blev godkänd av SVEMO först 2010. Sedan 2014 får man ta minicrosslicens om man är över 12 år gammal och det finns en rad klasser som är listade nedan.
- Ungdom/Bredd
- Junior
- Senior
- Elit
Trots att sporten är ny, har den inte kommit upp i samma populära nivå som motocrossen och därför går den ännu bara som en gren under den sistnämnda. Man hoppas dock på att sporten ska växa och att fler och fler ska intressera sig för den.
I Sverige hålls ca 4 tävlingar under året runt om i landet och utomlands tävlar man också i minicross. Mest populär är den i USA.
Minicross går som sagt även under namnet fiddy som är slang för fifty, vilket betyder femtio på svenska och syftar till de traditionella motorcyklarnas volym, 50 cc. Numera tränar man med en volym på ca 125 cc. Därför är det vanligt att minicrossförare kör på samma eller liknande banor som BMX-cyklarna, eller s.k. fiddybanor.
Minicross-cyklarna är små men trimmade och personliga, och det kan se ganska roligt ut när vuxna glider fram på så små hojar. Dock kan de kosta en slant om de kommer färdigtrimmade; faktiskt ända upp till 100 000 kronor. Men givetvis kan du få en cykel för några tusenlappar också.
Om isbana
Isbana är motocross på is, så enkel är den förklaringen. Här kan cyklarna både gå på två hjul, 3 hjul eller fyra, s.k. sidovagn eller quad. Det fungerar som roadracing och körs på plan isbana under ca 1000 meter. Därför är det vanligt att åka på sjöar eller vikar som är långa och har tjock is på vintrarna.
Om backe
Om man åker motocross i backe, gäller det att ta sig upp för en brant backe med slingriga vägar så snabbt som möjligt. Även dessa backar har grus som underlag så det är ungefär samma sak som motocross i uppförsbacke. Det brukar mest vara 2-hjulingar som utnyttjas men man kan också använda 3-hjuliga cyklar eller fyrhjulingar. Dessa fordon används på isbana som beskrivs ovan. Förarna har tre åk på sig för att skaffa sig de bästa tiderna och den som ligger bäst till vinner tävlingen.