Detta är motocross

Om du älskar fart och fläkt varvat med action, så är motocross förmodligen sporten för dig. I Sverige anordnas tävlingar och annat av SVEMO som även ansvarar för speedway och roadracing samt flera andra sporter med motorcyklar. Inom motocrossen finns det två nära besläktade grenar.

  • Minicross
  • Isbana eller backe

Motocrossen hör till en av de mest populära motorcykelsporterna tillsammans med speedwayen och det var på 80-talet som den tog fart på riktigt.

Vad är motocross?

Motocrossen, även kallad MX är en adrenalinfylld motorsport som involverar motorcyklar på kuperade grus-eller sandbanor, alternativt på jordbana. Banan brukar vanligtvis vara 1,5 till 2 km lång och mellan 3-6 meter i bredd. Den är inhägnad för att undvika olyckor och detta gör den också enklare att följa. Mestadels byggs dessa banor på terräng med kullar, backar och dylikt men man brukar också göra extra hinder, hopp eller kurvor. Inomhusvarianten av motocross heter stadioncross och har en artificiell bana inomhus. Det finns dock regler för var och hur man får köra på Naturvårdsverket, då det kan störa naturen.

På mässor där motorsporten står i fokus, brukar det ske uppvisningar på inomhusbanor och man kan ibland prova på själv som besökare.

Åkarna kör i heat. För professionella motocrossförare innebär det 35 minuter och 2 hela varv, medans det för ungdomar kortas av till 20 minuter och 2 varv. Varven brukar vara på 2 minuter vardera.

Vem kan köra motocross

Efter att ha registrerat sig i en SVEMO-ansluten förening, kör man upp för att få sin licens. Man får även börja lite lätt även om man är yngre än 12 år och då måste man först delta i den s.k. Guldhjälmslicensen som ger möjlighet att delta i guldhjälmstävlingar med lättare hinder och hopp. Det anses mer som en grundträning och förbereder för de äldre deltagarnas nivåer. Från och med 16 års ålder har man mer frihet och kan köra i de högre klasserna. Tävlingarna och träningarna är skojiga och inte lika allvarsamma som de senare varianterna.

Fram till 13-årsgränsen kör man i något som kallas 80-kubikscross, vilket betyder att motorcykeln är på 80 cc. Det är således en barncross-cykel eller knattecross som man brukar säga. För en 5-7-åring kan man ta en cykel på 50 cc.

Välj cykel till ditt barn

En motorcykel för unga tävlande ska inte bara följa reglerna om kubik utan den ska även passa personens längd. När man sätter ned benen, ska man precis nå ned till marken. Yamaha, Suzuki eller Honda är bra märken att välja mellan. Om barnet är under 12 år, och man vill köpa en begagnad hoj, bör man se till att cykeln inte är trimmad då detta är förbjudet för mindre barn. Det är först efter 12 år som man får köra med trimmade cyklar.